apple touch icon

Óvodásoknak ajánljuk (1-2.osztályosoknak is javasoljuk)

 

A látogatással kapcsolatos általános tudnivalók a Jó tudni menüpont alatt olvashatók.

Kérjük, a látogatás tervezett időpontja előtt legalább egy héttel, foglalkozás igénybevétele esetén legalább két héttel vegye fel a kapcsolatot Gróhné Illés Ildikó múzeumpedagógussal a 06 33/500-251-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

 

Mely napokon, időpontban:

Hétfő: 9.00, 10.30, 13.00, 14.30
Kedd: 9.00, 10.30
Csütörtök: 9.00, 10.30, 13.00, 14.30

Típus: múzeumi óra, foglalkozás

Létszám: max.25 fő

Időtartam: max 45p

Ár: 200 Ft/fő

Múzeumi foglalkozások

Vizes élőhelyek veszélyben

Bábos foglalkozás, melyben a gyerekek megismerkedhetnek a vízi élőlényekkel és a rájuk leselkedő, ember okozta veszélyekkel.

Részletek…

A kicsikkel leülünk a képzeletbeli „tó” körül. Megbeszéljük milyen természetes víz található lakóhelyük környékén. A ráhangolódást ismerős versek, mondókák, találós kérdések, dalok segítik. Bábok segítségével, szemléltető eszközökkel, preparátumokkal odavarázsoljuk azokat az élőlényeket, amelyekkel a vízben vagy a víz körül találkozhatunk. Utánozzuk az állatok hangját, jellemző mozgását. Jól érzik az élőlények magukat a vízben, víz körül mindaddig, amíg szemét, olaj, egyéb szennyező anyag nem kerül a tóba. Megvizsgáljuk a „szemetes kosár”tartalmát. A gyerekek megnézhetik, mi történik a madártollal, ha olaj kerül rá.

Hej, halászok, halászok”

A halászok életével, eszközeikkel, a legismertebb halfajokkal ismerkedhetnek meg a legkisebbek.

részletek:

Nevet adunk a kis halász-bábunak, elénekeljük a legkedvesebb énekét, majd segítünk neki eligazodni a sok érdekes tárgy között. A halászós játék során a háló alatt az bújhat át, aki egy vízi élőlény nevét kimondja. Előkerül a halcsontváz, a pikkely is. Kis horgászbotokkal dunai „halakat” horgászunk.

Közlekedés a vizeken

A foglalkozás során fény derül arra, mire használták a tutajt, csónak-e a ladik, mi a dolga a kapitánynak.

részletek:

Különböző vízi közlekedési eszközök makettjeit vehetik kézbe a gyerekek. A foglalkozáson saját élményeiket is megoszthatják társaikkal, kipróbálják, tudnak-e egyszerre evezni, a választott kapitány szócsőbe mondott parancsait pedig a legénységnek teljesíteni kell! Megpróbáljuk megfejteni a vízi közlekedési jelzéseket. Igény esetén a foglalkozás végén hajót hajtogathatnak a gyerekek.

Foglalkozások és munkálatok a víz körül

Ki az a gátőr, mire vigyáz a vízi rendőr? Miért nem halász a horgász? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

részletek:

A terepasztal, a makettek, személyes élmények segítenek a helyszínre varázsolni minket. A változatos – énekekkel, mozgásos és utánzós játékokkal tarkított – foglalkozás régi és mai, vizeinkkel kapcsolatos foglalkozásokkal ismerteti meg a legkisebbeket.

A malomban, a malomban...”

A gyerekek egy kis molnárképző „tanfolyamon” vehetnek részt.

részletek:

A gyerekek vízimalom-maketten tanulmányozhatják  annak működési elvét. A kis „molnárok” különböző gabonafélékkel ismerkedhetnek meg. Kézi malmokkal maguk is őrölhetnek, szitálhatnak. Előkerül a teknő és a liszteszsák is.

Fogd meg, nézd meg, vizsgáld meg!

A titkos fiókok sok érdekes tárgyat rejtenek a bennünket körülölelő természetből, vízi világból. A nagyító asztal alatt sok érdekes részletre is fény derül. Ezt a foglalkozást kisebb létszámú csoportoknak javasoljuk.

Kukakodás”

Papír, fa, fém, műanyag, textília, üveg? – anyagismeret kicsiknek.

részletek:

A gyerekeknek még nehéz eldönteni, mi milyen anyagból készül. A „tiszta” szemetes kosárban bátran „kukakodhatnak”, megfoghatják, megvizsgálhatják a különböző anyagokat. Megbeszéljük azt is, melyik szemét milyen hulladékgyűjtőbe kerül. Fény derül arra is, miből lesz az esőkabát vagy a thermo pulcsi.

Meg is mosakodjál, meg is törülközzél”

Tisztálkodás és mosás régen és ma

részletek:

Régen használt mosóeszközökkel ismerkedhetnek a gyerekek. Megfoghatják a régi mángorlót, sulykolót, megszagolhatják a mosószappant. A foglalkozást játékos „mosási” feladatok egészítik ki, majd énekes körjáték zárja. "Házi feladatot " is kapnak: este otthon zoknimosás!

  

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

Agyagozás, gyékényfigurák fonása, kavicsfestés, nemezelés, papírmerítés, spatulahajó készítés, vesszőkarika fonás, gyékény-tutaj-készítés, hajó hajtogatás, békabáb papírból, akvárium-készítés (A papírdoboz akváriumot benépesítjük csigákkal, halakkal, vízinövényekkel.) Egyéb tárgyalkotó foglalkozások is kérhetők, kérjék múzeumpedagógusaink tanácsait.