apple touch icon

Óvodásoknak ajánljuk (1-2.osztályosoknak is javasoljuk)

 

A látogatással kapcsolatos általános tudnivalók a Jó tudni menüpont alatt olvashatók.

Kérjük, a látogatás tervezett időpontja előtt legalább egy héttel, foglalkozás igénybevétele esetén legalább két héttel vegye fel a kapcsolatot Gróhné Illés Ildikó múzeumpedagógussal a 33/500-250-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

 

Mely napokon, időpontban:

Hétfő: 9.00, 10.30, 13.00, 14.30
Kedd: 9.00, 10.30
Csütörtök: 9.00, 10.30, 13.00, 14.30

Típus: múzeumi óra, foglalkozás

Létszám: max.25 fő

Időtartam: max 45p

Ár: 200 Ft/fő

Múzeumi foglalkozások

Vizes élőhelyek veszélyben

Bábos foglalkozás, melyben a gyerekek megismerkedhetnek a vízi élőlényekkel és a rájuk leselkedő, ember okozta veszélyekkel.

Részletek…

A kicsikkel leülünk a képzeletbeli „tó” körül. Megbeszéljük milyen természetes víz található lakóhelyük környékén. A ráhangolódást ismerős versek, mondókák, találós kérdések, dalok segítik. Bábok segítségével odavarázsoljuk azokat az élőlényeket, amelyekkel a vízben vagy a víz körül találkozhatunk. Utánozzuk az állatok hangját, jellemző mozgását. Jól érzik az élőlények magukat a vízben, víz körül mindaddig, amíg szemét, olaj, egyéb szennyező anyag nem kerül a tóba. Megvizsgáljuk a „szemetes kosár”tartalmát. A gyerekek megnézhetik, mi történik a madártollal, ha olaj kerül rá.

Hej, halászok, halászok”

A halászok életével, eszközeikkel, a legismertebb halfajokkal ismerkedhetnek meg a legkisebbek.

részletek:

Nevet adunk a kis halász-bábunak, elénekeljük a legkedvesebb énekét, majd segítünk neki eligazodni a sok érdekes tárgy között. A halászós játék során a háló alatt az bújhat át, aki egy vízi élőlény nevét kimondja. Előkerül a halcsontváz, a pikkely is. Kis horgászbotokkal dunai „halakat” horgászunk.

Közlekedés a vizeken

A foglalkozás során fény derül arra, mire használták a tutajt, csónak-e a ladik, mi a dolga a kapitánynak.

részletek:

Különböző vízi közlekedési eszközök makettjeit vehetik kézbe a gyerekek. A foglalkozáson saját élményeiket is megoszthatják társaikkal, kipróbálják, tudnak-e egyszerre evezni, a választott kapitány szócsőbe mondott parancsait pedig a legénységnek teljesíteni kell! Megpróbáljuk megfejteni a vízi közlekedési jelzéseket. Igény esetén a foglalkozás végén hajót hajtogathatnak a gyerekek.

Foglalkozások és munkálatok a víz körül

Ki az a gátőr, mire vigyáz a vízi rendőr? Miért nem halász a horgász? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

részletek:

A terepasztal, a makettek, személyes élmények segítenek a helyszínre varázsolni minket. A változatos – énekekkel, mozgásos és utánzós játékokkal tarkított – foglalkozás régi és mai, vizeinkkel kapcsolatos foglalkozásokkal ismerteti meg a legkisebbeket.

A malomban, a malomban...”

A gyerekek egy kis molnárképző „tanfolyamon” vehetnek részt. A foglalkozás végére az is kiderül, miből lesz a tejbepapi.

részletek:

A gyerekek vízimalom-makett segítségével ismerhetik meg annak működési elvét. A kis „molnárok” különböző gabonafélékkel ismerkedhetnek meg. Kézi malmokkal maguk is őrölhetnek, majd következik a szitálás.

Fogd meg, nézd meg, vizsgáld meg!

A titkos fiókok sok érdekes tárgyat rejtenek a bennünket körülölelő természetből, vízi világból. A nagyító asztal alatt sok érdekes részletre is fény derül.

Kukakodás”

Papír, fa, fém, műanyag, textília, üveg? – anyagismeret kicsiknek.

részletek:

A gyerekeknek még nehéz eldönteni, mi milyen anyagból készül. A „tiszta” szemetes kosárban bátran „kukakodhatnak”, megfoghatják, megvizsgálhatják a különböző anyagokat. Megbeszéljük azt is, melyik szemét milyen hulladékgyűjtőbe kerül. Fény derül arra is, miből lesz az esőkabát.

Meg is mosakodjál, meg is törülközzél”

Tisztálkodás és mosás régen és ma

részletek:

A foglalkozás a kiállítás csatornázási termének felfedezésével kezdődik. Megnézzük a mosógép elődjét, a bojler ősét, a régi mosdókagylót stb. Megfoghatják a régi mángorlót, megszagolhatják a mosószappant. A foglalkozást játékos „tisztálkodási” feladatok egészítik ki, majd énekes körjáték zárja.

  

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

Agyagozás, gyékényfigurák fonása, kavicsfestés, nemezelés, papírmerítés, spatulahajó készítés, vesszőkarika fonás, gyékény-tutaj-készítés, hajó hajtogatás, békabáb papírból, akvárium-készítés (A papírdoboz akváriumot benépesítjük csigákkal, halakkal, vízinövényekkel.) Egyéb tárgyalkotó foglalkozások is kérhetők, kérjék múzeumpedagógusaink tanácsait.