Időszaki tárlatok

az Európai Közép Galériában

Érdekességek, hírek

Meghívó, Hónap Műtárgya

Danubius Mysticus

Kalandjáték a Duna Múzeumban
   apple touch icon

Vízmérce

A Duna Múzeum ismeret- terjesztő blogja

Tovább...


EFOP-hírek:

Okt.26, Nov.6, Esztergom
Október 24, Kisköre
Október 13, Esztergom
Október 10, Sajfok

Október 4, Gátőrház


A Hónap Műtárgya

Planiméter a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből

2

Részletek...


Múlt századi hűtőmágnesek  a Duna Múzeumból

1


Felhívás SZJA 1%

Támogassa a hazai vízügytörténet kutatását és népszerűsítését! Adója 1 %-át ajánlja fel a Duna Múzeum Baráti Köre EgyesületnekAdószámunk:
18396780-1-11

Pillanatnyi időjárási helyzet:

 

 

előrejelzés,két napra:


Fenntartónk:

  • ovf_55px.png

    Országos

  • Vízügyi

  • Főigazgatóság.

  • www.ovf.hu

Kedves múzeumlátogatók!

2018. április 1-től a Duna Múzeum állandó kiállítása bezárja kapuit, hogy teljesen megújuljon, ezért a következő egy évben a Látványtár, és előzetes regisztráció alapján a múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek csak látogathatók. Az intézmény nyitvatartási rendje is változik, melyre ezúton hívjuk fel a figyelmet.
2018. április 1-től, hétfőtől csütörtökig, 8 és 16 óra között, pénteken 14 óráig tartunk nyitva. Szombat és vasárnap szünnap lesz. Az új nyitvatartási rend előreláthatólag egy évig lesz érvényben, az új állandó tárlat bemutatásáig.

Köszönjük megértésüket!


fin EFOP333 I merfoldko sajtokozlemeny 20180416 SZNM FSZEK


A Duna Múzeum bezár.. Vagy mégsem?
(A biztonsági rendszer videonaplói szerint kémkedő medvék settenkedtek a Múzeumban! :D )  Kedvcsináló a múzeumlátogatáshoz

 


 Ismerje meg Látványtárunkat!

Legújabb kiállítási egységünk a múzeum gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyait mutatja be a közönségnek interaktív multimédiás eszközök segítségével. Fedezze fel Ön is a Duna Múzeum eddig nem látott kincseit!

A Látványtár hétköznap kollégáink vezetésével tekinthető meg, az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel.
Bejelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A Tanulás új élménye!

  Vízvizsgálat nagyítóval, mikroszkóppal, laboreszközökkel, maketteken, modelleken keresztül. Megtapasztalható érdekességek, kézzelfogható tapasztalatok a természet és a környezetvédelem világából – a Duna Múzeum új foglalkoztató termében. Választható foglalkozások és további információk a Múzeumpedagógia menüpont alatt.

A fejlesztés a TIOP-1.2.2-09/1-2010-0003 számú projekt keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, 2011-ben valósult meg.


 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel tudjuk fogadni.


Nyitvatartás

Foglalkoztató és
Látványtár

hétfőtől csütörtökig
08:00 - 16:00

pénteken
08:00 - 14:00


Szolgáltatási díjaink:

 

További információk, kedvezmények

Múltunk a víz

Mintaprojekt indult a Duna Múzeum gondozásában

A Híreink Rovathoz...

Az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" elnevezésű mintaprojekt 5. és 6. befejező állomása október 26-án és november 6-án Esztergomban zajlott. A Duna Múzeum szakemberei által vezényelt mintaprogram utolsó két eseményén a projektben résztvevő két intézmény, a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziumának diákjai vettek részt.

IMG 8141 IMG 8143 IMG 8214

IMG 8216 IMG 8495 IMG 8664

A Duna Múzeum múzeumpedagógusai által összeállított, Múltunk a víz című tematikus napokon résztvevő diákok – saját beszámolóik alapján – nagyon élvezték a múzeum különböző tereit kihasználó, a szokásos iskolai naptól eltérő tematikát. A projekt két utolsó napja hasonló forgatókönyv szerint zajlott. A diákoknak megérkezésük után néhány mondat erejéig bemutatták a több száz éves épületet, majd a gyerekek három csoportra váltak szét. Ezt követően forgószínpadszerűen váltogatták a helyszíneket, és mindenhol elvégezték a  rájuk bízott feladatokat. Ennek keretében megismerték a Duna Múzeum állandó kiállítását, melynek célja az volt, hogy átfogó képet kapjanak arról, milyen fontos szerepet játszottak a Kárpát-medence társadalmi és gazdasági életében vizeink, és hogyan határozták meg az itt élők mindennapjait. Ezzel párhuzamosan a tanulók interaktív formában multimédiás eszközök segítségével felfedezhették a Látványtárat, Széchenyi-sztorik” címmel hallhattak a múzeum Széchenyi gyűjteményéről és az eredeti dokumentumok feldolgozásával egy nemrégen elkészült egyedi társasjátékkal is további tudást szereztek. A nap befejezéseként mindkét iskola diákjai 4-5 fős csapatokban a Duna értéktár vetélkedőn vettek részt, melyet eredményhirdetés és díjazás zárt.

A Duna Értéktárat kimondottan azzal a céllal állították össze a Duna Múzeum szakemberei, hogy egy sokoldalú tudás-gyűjteményt hozzanak létre a szakiskolások részére.  Az értéktárban információk találhatók a természeti értékekről, a vízgazdálkodásról, a hagyományos gazdálkodási módokról és foglalkozásokról, de az anyag kitér a közlekedésre, a sportokra és az ivóvíz/csatornázás témakörére is. A diákok a projekt indulásakor az első helyszínen vehették kézbe a Duna Értéktár nyomtatott verzióját, és mellé különböző kreatív feladatokat kaptak, melyekre 5 fős csoportokban otthon/iskolában készülhettek fel. A projekt utolsó napján, Esztergomban pedig bemutatták közös munkájuk eredményét.

Duna Múzeum