Időszaki kiállítás

Érdekességek, hírek

Meghívó, Hónap Műtárgya

Vízmérce

A Duna Múzeum ismeretterjesztő blogja
   apple touch icon
  • Friss Hírek

Fenntartónk:

  • ovf_55px.png

    Országos

  • Vízügyi

  • Főigazgatóság.

  • www.ovf.hu

A Hónap Műtárgya

A Mirhó-gát építésének 200. évfordulójára kiadott emlékplakett

vitrin szept

Részletek...


Felhívás SZJA 1%

Támogassa a hazai vízügytörténet kutatását és népszerűsítését! Adója 1 %-át ajánlja fel a Duna Múzeum Baráti Köre EgyesületnekAdószámunk:
18396780-1-11

előrejelzés,két napra:


Pillanatnyi időjárási helyzet:

meghivo MÖF sajtó


Gyűjts és nyerj!

Múlt századi hűtőmágnesek a Duna Múzeumból!

1

 


  Kedvcsináló a múzeumlátógatáshoz

 


 Ismerje meg Látványtárunkat!

Legújabb kiállítási egységünk a múzeum gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyait mutatja be a közönségnek interaktív multimédiás eszközök segítségével. Fedezze fel Ön is a Duna Múzeum eddig nem látott kincseit!

A Látványtár hétköznap 10-15.30 óra között, kollégáink vezetésével tekinthető meg, az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel. Hétvégi napokon előzetes  - legalább 1 héttel a tervezett látogatás előtt - bejelentkezéssel fogadjuk az érdeklődőket. Csoportok esetében a hétközbeni látogatást is kérjük előre jelezni!
Bejelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A Tanulás új élménye!

  Vízvizsgálat nagyítóval, mikroszkóppal, laboreszközökkel, maketteken, modelleken keresztül. Megtapasztalható érdekességek, kézzelfogható tapasztalatok a természet és a környezetvédelem világából – a Duna Múzeum új foglalkoztató termében. Választható foglalkozások és további információk a Múzeumpedagógia menüpont alatt.

A fejlesztés a TIOP-1.2.2-09/1-2010-0003 számú projekt keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, 2011-ben valósult meg.


Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel tudjuk fogadni. A belépőjegy ára a foglalkozás, múzeumi óra díját nem tartalmazza, de az állandó kiállítás interaktív eszközeinek kiprobálása és a moderátoraink által nyújtott tájékoztató a látogatás része


Nyitvatartás

május-október: 9-17 óráig
november-április: 10-16 óráig
szünnap: KEDD

Januárban múzeumunk zárva tart.


Szolgáltatási díjaink:

Teljes árú belépőjegy:   700,-Ft

Kedvezményes belépőjegy:

350,-Ft 

Családi jegy:

1.200,-Ft
6 éves kortól 26 éves korig, vagy 62 éves kor felett,
legalább két 18 év alatti személyt kísérő közeli hozzátartozó részére (max. 2 fő)
 
   
Múzeumi óra, foglalkozás:  200,- Ft
Idegen nyelvű vezetés:
(angol, német)
15.000,-Ft

További információk, kedvezmények

A Mirhó-gát építésének 200. évfordulójára kiadott emlékplakett

 

A Híreink Rovathoz...

 vitrin szept
 
  

A Tisza völgyében a Mirhó-fok gátjának megépítése jelentette az első nagyszabású környezet-átalakító vízi munkát Magyarországon. A közel egy km szélességű fok a Tisza vizét csapolta meg árhullámok idején, és egy kiterjedt láp- és mocsárvilágot, a Nagy-Sárrétet táplálta lassan áramló vízzel, melyet végül az ún. Mirhó-torok vezetett a Hortobágy-Berettyó medrébe. A mezőgazdasági termelésre alkalmatlan területet a 18. század közepétől kezdődően többször próbálták ármentesíteni a fok elzárásával, de véglegesen csak 1787-ben sikerült olyan gátat építeni, amely sokáig ellenállt a tiszai árvizeknek. A közel 1400 m hosszú, 4 m magas és 40 m talpszélességű gát egészen 1876-ig, az akkor épített új töltés létesítéséig védte a mintegy 500 km² kiterjedésű területet a tiszai árhullámok ellen.

Fennállásának 200. évfordulóján, 1987 októberében emlékkövet állítottak a ma már csak úttöltésként használt gát egyik pontján. Az alaktalan kő csiszolt felületére az egykori vízi világot ábrázoló térkép domborművét faragta Győrfi Sándor szobrászművész, s a kőbe illesztett bronz plakett emlékezteti az arra járót az első jelentős tiszai ármentesítő munkára. Az emlékplakett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből származik.