apple touch icon

A Hónap Műtárgya májusban

A Híreink Rovathoz...

A nicki duzzasztómű nyerges gátjának modellje az 1930-as évekből

Az 1930-as években készített modell az ún. nyerges gát működését szemlélteti. Ez a mozgó gáttípus nyeregtetőkhöz hasonlóan egymásnak támaszkodó zsiliptáblákból áll, amelyek csuklók körül mozognak. A táblák alá vezetett víz nyomása mozgatja, ill. duzzasztott állapotban tartja a táblákat. A duzzasztás megszüntetésekor a táblák alól kieresztik a vizet, így a táblák lefekszenek. Ilyen szerkezetű volt eredetileg az 1930-as években épített nicki gát.

A duzzasztómű a Rába folyón található a Vas megyei Nick község határában. Jelentős szerepet tölt be a Kisalföld vízgazdálkodásában, üzemeltetője az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A létesítmény 1932-ben épült a Rábaszabályozó Társulat indítványára. Az 1990-es években az eredeti nyerges gátat elbontották, a helyén hazánkban elsőként tömlős gátat alkalmaztak. A nyílásokba beépített tömlők 24 méter hosszúak, maximális magasságuk közel két méter. A tömlő a töltőcsövön keresztül vízzel feltölthető és benne a külső víznyomáshoz képest túlnyomás hozható létre. Ezáltal a tömlő hengeres alakot felvéve biztosítja a duzzasztást.

Akinek nem elég egy fotó nézegetése, vagy sokkal több "vIzes" információt szeretne befogadni, azt szívesen várjuk a Duna Múzeumban!

nick1   nick2