apple touch icon

Planiméter a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből

A Híreink Rovathoz...

A planiméterek olyan területmérő eszközök, amelyeket szabálytalan síkidomok területének meghatározására használnak. A térképen a mérendő terület határvonalán kijelölnek egy nulla pontot, majd a műszer mérőcsúcsát a nullából kiindulva végigvezetik a határvonalon egészen addig, amíg ismét visszajutnak a nullához. Ezután vagy a számlálóról olvassák le a területet, vagy a regisztráló csúcs által egy papírlapra rajzolt vonal hosszúságát mérik meg, ami arányos volt a területtel. A vízügyben a planimétert tervezők, hidrológusok, árvizes szakemberek egyaránt használták vízgyűjtő területek, tározók, tavak vízfelületének, töltések alapterületének számítására, stb.

 

2

Egyik tárgyunk az 1880-as évekből való, a bécsi Starke-Kammerer gyár terméke, használója a doboz felirata szerint a Calderoni és Társa nevű ismert magyarországi kereskedőtől szerezte be műszerét.

 

1

A másik fotón egy későbbi modell, egy 1970-es években gyártott planiméter látható, ez a típus egészen a digitális planiméterek elterjedéséig használatban volt.